سیکا؛ سامانه یکپارچه کسب و کار

استاندارد ایزو ۱۷۰۲۵ ویرایش ۲۰۱۷

استاندارد ایزو 17025 ویرایش 2017
استاندارد بین المللی ISO ۱۷۰۲۵ استانداری تخصصی ویژه‌ی آزمایشگاه‌های آزمون و کالیبراسیون می‌باشد که به احراز صلاحیت این آزمایشگاه‌ها می پردازد.

استاندارد ایزو ۱۷۰۲۵ چیست؟
استاندارد بین المللی ISO ۱۷۰۲۵ استانداری تخصصی ویژه ی آزمایشگاه های آزمون و کالیبراسیون می باشد که به احراز صلاحیت این آزمایشگاه ها می پردازد.
دامنه کاربرد استاندارد ISO ۱۷۰۲۵
استاندارد بین المللی ISO ۱۷۰۲۵ الزامات کلی برای احراز صلاحیت انجام آزمون ها و یا کالیبراسیون و همچنین نمونه برداری را مشخص می سازد. استاندارد بین المللی ISO ۱۷۰۲۵، روش های استاندارد و روش های غیر استاندارد و روش های توسعه یافته توسط آزمایشگاه که در اجرای آزمون و کالیبراسیون مورد استفاده قرار می گیرند را پوشش می دهد.
راهنمایی های استاندارد بین المللی ISO ۱۷۰۲۵ برای همه سازمان های مجری آزمون و کالیبراسیون قابل استفاده می باشد. این استاندارد به عنوان مثال طرف اول، دوم و آزمایشگاه هایی که آزمون در آن ها تشکیل دهنده بخشی از گواهی محصول و بازرسی می باشد، را در بر می گیرد.
استاندارد ISO ۱۷۰۲۵ بین المللی فارغ از تعداد پرسنل سازمان یا گستره دامنه فعالیت های آزمون و یا کالیبراسیون، برای همه آزمایشگاه ها قابل کاربرد می باشد.
استاندارد بین المللی ISO ۱۷۰۲۵ برای استفاده توسط آزمایشگاه هایی که در حال ایجاد سیستم های کیفی، اجرایی و فنی برای فعالیت های خود می باشند توصیه می گردد.
لزوم توجه و پیاده سازی استاندارد ISO ۱۷۰۲۵
اگر آزمایشگاه های آزمون و کالیبراسیون الزامات این استاندارد بین المللی را برآورده سازند، آنها یک سیستم کیفیت برای فعالیت های آزمون و کالیبراسیون خود بکار می گیرند که الزامات ایزو ۹۰۰۱ نیز برآورده است. این استاندارد بین المللی چندین الزام فنی را که با ایزو ۹۰۰۱ پوشش داده نمی شود را پوشش می دهد.
سیستم کیفیت آزمایشگاه ISO ۱۷۰۲۵ ، با هدف ایجاد یک سیستم مدیریتی مستقل و مبتنی بر کیفیت، طراحی و مستقر شده است تا با بهره‌گیری از این استاندارد، آزمایشگاه بتواند خدمات خود را با بهترین کیفیت به مشتریان خود ارائه نماید و همچنین کلیه فعالیت‌های مدیریتی، فنی و تخصصی خود را به بهترین نحو اداره نموده و با اخذ گواهینامه‌ها و اعتبارنامه‌های ملی یا بین‌المللی، صلاحیت و شایستگی خود را به گیرندگان خدمات و گروه‌های ذینفع اثبات نماید.
صدور گواهینامه استاندارد ISO ۱۷۰۲۵
گواهینامه های ISO ۱۷۰۲۵ توسط مراجع CB به صورت non accredited امکان صدور  دارند و آزمایشگاه ها با پیاده سازی و ممیزی توسط یک نهاد ارزیاب خارجی certificayion body امکان ممیزی و دریافت گواهینامه مذکور را خواهند داشت، اما توصیه شده که این استاندارد توسط سازمانهای اعتبار بخشی (ACCREDITATION BODY) ممیزی و صادر گردد.
لذا با توجه به این مورد، سازمان اعتبار بخش حاضر در ایران (AB)، مرکز تایید صلاحیت موسسه استاندارد ایران (NACI) قادر به ممیزی و صدور گواهینامه ISO ۱۷۰۲۵ می باشد. اگرچه اجباری به دریافت گواهینامه مذکور نخواد بود.
ارتباط استاندارد ISO ۱۷۰۲۵ با سایر استاندارد ها
همیشه توصیه می گردد که همراه یا پیش از دریافت گواهینامه های تخصصی تر نظیر گواهینامه ISO ۱۷۰۲۵ که به احزار صلاحیت آزمایشگاه ها می پردازد اقدام به دریافت گواهینامه ی سیستم مدیریت کیفیت ایزو ۹۰۰۱ که پایه ای ترین و اصلی ترین استاندارد از سری استانداردهای بین المللی ایزو می باشد اقدام نمایند.
لازم به ذکر است که آزمایشگاه های طبی و پزشکی در صورت تمایل به دریافت گواهینامه ایزو مرتبط با حیطه خود می بایست استاندارد ایزو ۱۵۱۸۹ ویژه آزمایشگاه های پزشکی را پیاده سازی و گواهینامه آن را دریافت نمایند. به آزمایشگاه های پزشکی و طبی نیز توصیه می گردد که حتما نسبت به دریافت گواهینامه ISO ۹۰۰۱ یا سیستم مدیریت یکپارچه IMS اقدام نمایند.
تفاوت بین ایزو ۹۰۰۱ و ایزو ۱۷۰۲۵ چیست؟
ISO ۱۷۰۲۵ و ISO ۹۰۰۱ هر دو برای QMS در نظر گرفته شده‌اند. اما چیزی که آنها را متمایز می‌کند دامنه و الزامات است. الزامات ایزو ۱۷۰۲۵ فقط مختص آزمایشگاه‌ها و کالیبراسیون است. این در حالی است که ISO ۹۰۰۱ برای سازمان‌ها در تمام صنایع اعمال می‌شود.
اهمیت ایزو ۱۷۰۲۵ چیست؟
در سراسر صنایع، ایجاد یک QMS که به بهترین وجه با نیازهای سازمان‌ها مطابقت دارد، بسیار رایج است. ISO ۱۷۰۲۵ برای کمک به بهبود کیفیت و کارایی شیوه‌ها، فرایندها و سیستم‌های ایمنی آزمایشگاهی است. این استاندارد با ایزو ۱۵۱۸۹ (استاندارد ایزو مدیریت کیفیت آزمایشگاه‌های پزشکی) هم‌راستا است.
نسخه فعلی استاندارد که ISO ۱۷۰۲۵:۲۰۱۷ است و کلید ایجاد دستورالعمل‌ها و پروتکل‌هایی است که با رویه‌های آزمایشگاهی خوب (GLP) همسو هستند. در نهایت، حفظ انطباق با الزامات این استاندارد می‌تواند منجر به ایجاد فرایندهای تست و کالیبراسیون قابل تکرار شود و در نتیجه نیاز به آزمایش مجدد را از بین ببرد.


مطالب مرتبط

۰ نظر

ارسال پیام

سیکا؛ سامانه یکپارچه کسب و کار

سیکا؛ سامانه یکپارچه کسب و کار سیکا؛ سایه‌سار کسب و کار شما

با تایید این پیام، با سیاست حفظ حریم خصوصی و استفاده از کوکی های ما موافقت می کنید.